Европска комесарка за дигиталну економију и друштво у посети Рател-у

18. Септембар 2018

Током званичне посете Београду, европска комесарка за дигиталну економију и друштво Марија Габријел се састала са директором РАТЕЛ-а др Владицом Тинтором који је комесарки представио пројекат изградње система за мониторинг радиофреквенцијског спектра, као и пројекат EMF RATEL у чији би се даљи развој, а на предлог Агенције, могла укључити и Европска комисија. Госпођа Габријел je поздравила напредак Србије у области електронских комуникација и пратећих пројеката које води РАТЕЛ. Европска комесарка је истакла да Србија има важну улогу у региону и да је најразвијенија земља по питању имплементације дигиталне агенде за Западни Балкан. Осим тога, указано је и на потребу за новим регионалним споразумом о смањењу цене роминга. Директор РАТЕЛ-а је напоменуо да је нов круг анализе тржишта спроведен у складу са препоруком ЕУ из 2014. године, и истакао да следеће године очекујемо постепено повећање приступа широкопојасној инфраструктури.

Током данашњег сусрета било је речи и о чланству Србије у руководству Тела европских регулатора у области електронских комуникација (BEREC), и о могућностима за наставак праћења рада овог тела, у коме Србија има статус посматрача. Захваљујући се комесарки на посети, директор je додао да се РАТЕЛ укључио и у рад Европске агенције за безбедност мрежа и података  (ENISA), у оквиру експертске групе која се бави интегритетом и безбедношћу телекомуникационих мрежа и услуга (у складу са чланом 13а Европског регулаторног оквира из 2009. године).

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више