25. Радионица Експертске групе регулатора електронских комуникација за интегритет и безбедност мрежа и услуга

25. Јун 2018

Европска агенција за безбедност мрежа и услуга (ЕНИСА) је, у периоду од 19. до 21. јуна 2018. године, у Будимпешту организовала 25. радионицу Експертске групе регулатора електронских комуникација за интегритет и безбедност мрежа и услуга, чије активности су дефинисане Чланом 13а Директиве 2009/140/ЕЗ Европског парламента и Савета (Експертска група за Члан 13а - Chapter 13a EG).

 

РАТЕЛ-у је, захваљујући надлежностима које има у области безбедности телекомуникационих мрежа и услуга, дефинисаним Законом о електронским комуникацијама и Законом о информационој безбедности, омогућено учешће у раду Експертске група за Члан 13а.

 

Кључне активности 25. радионице су биле:

  • разматрање и усвајање извештаја о инцидентима везаним за нарушавање интегритета и безбедности мрежа и услуга које су током 2017. године пријавили оператори телекомуникационих мрежа и услуга из земаља чланица Европске уније и Европског удружења за слободну трговину (ЕФТА);
  • дискусија о мрежној неутралности у контексту информационе безбедности;
  • извештај Европске комисије о новом регулаторном оквиру у области електронских комуникација (European Electronic Communications Code) чије усвајање је планирано за крај 2018. године и о платформи Connecting Europe Facility (CEF) која ће омогућити лакше успостављање јединственог европског дигиталног тржишта (Digital Single Market),
  • округли сто о статусу безбедности мрежа и услуга и пријављеним инцидентима у земљама чији представници су присуствовали на састанку.

 

Захваљујући подршци и материјалима добијеним од колега из ЕНИСЕ, укључивање представника РАТЕЛ-а у рад експертске групе је било ефикасно. ЕНИСА нам је ставила на располагање публикације, извештаје и смернице у вези са интегритетом и безбедношћу мрежа и услуга, извештавању о инцидентима и начинима за њихово анализирање, класификовање и превазилажење.

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више