Одржана Национална сајбер конференција Националног ЦЕРТА и РНИДС-а

18. Октобар 2023

Регулаторно тело за електронске комуникације и поштанске услуге РАТЕЛ - Национални ЦЕРТ и Фондација “Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) одржали су конференцију посвећену информационој безбедности, под слоганом „Информациона безбедност – заједничка одговорност“. Конференција је организована 17. октобра, у хотелу Crowne Plaza у Београду, уз подршку Министарства информисања и телекомуникација и организације Мрежа за сајбер безбедност.

У уводном обраћању, присутне је поздравио помоћник министра за информационо друштво и информациону безбедност, Марко Јовановић, истакавши да се нада да ће се током октобра, месеца информационе безбедности, и убудуће окупљати представници сајбер заједнице, са циљем размене искустава, знања, информација о спроведеним активностима и планираним иницијативама у области информационе безбедности.

Душко Коџић, директор Сектора за информациону безбедност и технологије РАТЕЛ-а, навео је да је за постизање адекватног нивоа безбедности у сајбер простору, поред неопходних техничких решења, одговарајућег стратешког приступа и правног оквира, од изузетног значаја и појединачни приступ сваког корисника, у виду одговорног коришћења интернета. У складу са наведеним, истакао је да овогодишњи слоган октобарских активности ”Информациона безбедност – заједничка одговорност’’ није случајност, јер се адекватан ниво безбедности једне државе може постићи само заједничким деловањем и одговорним приступом свакога појединца.

Дејан Ђукић, директор Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС), истакао је током поздравног говора да је у погледу информационе безбедности неопходна континуирана размена информација и искустава, јер нови изазови подразумевају потребу да се делује превентивно у смислу праћења и препознавања претњи, и са циљем заштите.

Након уводних обраћања, представник Министарства информисања и телекомуникација, Милан Војводић, одржао је презентацију на тему „Кључне промене које доноси Закон о информационој безбедности”, истакавши да нови Нацрт закона треба да омогући унапређење информационе безбедности у земљи, усвајањем најсавременијих европских регулаторних решења, односно усклађивање са NIS2 директивом, зарад редефинисања надлежности и прецизнијег одређивања начина поступања у случају инцидената или сајбер претњи.

У наставку је др Марко Крстић, руководилац службе за информациону безбедност и послове Националног ЦЕРТ-а, представивши текуће активности, говорио о надлежностима и будућим плановима Националног ЦЕРТ-а.

Уследиле су панел дискусије током којих су бројни стручњаци разматрали актуелне теме из области информационе безбедности.

Нацрт закона о информационој безбедности била је тема првог панела током ког је констатовано да је за достизање вишег степена заштите грађана и оператора ИКТ система од посебног значаја нужно усклађивање правног оквира Републике Србије са ЕУ регулативом.

Током другог панела разматрала се тема вештачке интелигенције као шанса али и претња по информациону безбедност, а панелисти су се усагласили да вештачка интелигенција може да се користи у сврху процене ризика и превенције, али услед злоупотребе нових технологија у циљу извођења сајбер напада и крајњи корисници и организације треба да буду свесни ризика које оне доносе.

Панел „Ризици и претње по информациону безбедност у финансијском сектору – како се заштитити?“ окупио је представнике финансијског сектора, који су разговарали о регулисању обавеза и одговорности пружалаца финансијских услуга, али и упозорили на примере злонамерног деловања због којих корисници могу постати жртве превара, те су упутили савете за заштиту и позвали на опрез.  

Имајући у виду значај индивидуалног приступа за безбедније коришћење технологија, посебна пажња била је посвећена различитим иницијативама које су усмерене на подизање свести и знања из области информационе безбедности. Представљена је платформа „Паметно и безбедно“, апликација Cyber Security квиз, активности организације Women4Cyber и пројекат ReWIRE.

Снимак Националне сајбер конференције доступан је на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=7PISRqDDgNI.

У наставку можете пронаћи презентације које су представљене на конференцији:

Нацрт Закона о информационој безбедности - Милан Војводић

Национални ЦЕРТ - Осврт на активности и перспектива даљег развоја информационе безбедности - Марко Крстић

AI Challenges from Perspective of Cyber Security - Владан Тодоровић

AI + cybersecurity - Александар Линц-Ђорђевић

Заштита деце на интернету - Емина Бековић

Cybersecurity Квиз - Виктор Варга

W4C Serbian Chapter - Јелена Братић

REWIRE Пројекат - Виктор Варга

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више