Кампања "За безбедније празнике"

5. Јануар 2023

Крај старе и почетак нове године везује се за сезону празничних куповина што је уједно и период када су нападачи посебно активни. Национални ЦЕРТ, у оквиру кампање “За безбедније празнике”, упозорава грађане да нападачи често користе смањену пажњу грађана услед празничне еуфорије за многобројне интернет преваре.

Сезону празничних куповина најчешће прате велика снижења и акције што утиче на масовност куповина. Нападачи управо ову ситуацију могу искористити за различите малициозне активности, нудећи производе, услуге и ваучере по нереално повољним ценама.  

Нападачи могу циљати интернет странице које корисници често посећују приликом празничних куповина и креирати лажне - по угледу на легитимне интернет странице. Најчешћи модели превара подразумевају контактирање корисника путем СМС порука, електронске поште или апликација за слање порука попут WhatsApp-a i Viber-a. Такве поруке најчешће садрже одређени малициозни линк, а кликом на линк корисници би се преусмеравали на лажне сајтове где би се од њих захтевао унос личних података укључујући и податке о банковним картицама. Више о овим начинима преваре можете прочитати овде.

Национални ЦЕРТ саветује све кориснике интернета да буду обазриви када се од њих тражи да оставе личне податке и податке о банковној картици,  тако што ће претходно проверити легитимност интернет страница које посећују (увидом у адресну линију која се налази у врху интернет претраживача), као и да приликом коришћења платформи за е-трговину додатно обрате пажњу на важећу политику услова плаћања.

Подаци о платној картици се уносе када је корисник у улози купца, односно када је неопходно да плати одређени производ или услугу, док за пријем уплате ови подаци нису непходни, већ је довољан број рачуна на који купац треба да уплати одређени износ продавцу. Највећи број финансијских превара дешава се управо због неопрезности корисника.

 

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више