Могуће интернет преваре за време празника

7. Децембар 2021

Децембар месец традиционално се везује за сезону празничних куповина што је уједно и период када су нападачи посебно активни. Обзиром на савремене услове живота и рада услед пандемије COVID-19, односно преласка на рад од куће и све веће потребе да свакодневне активности обављамо online па тако и куповину поклона, нападачи користећи смањену пажњу услед празничне еуфорије могу искористити за многобројне преваре у дигиталној сфери.

Сезону празничних куповина најчешће прате велика снижења и акције што утиче на масовност куповина. Нападачи управо ову ситуацију могу искористити за различите малициозне активности, нудећи производе и услуге по изузетно ниским ценама, понудом ваучера и поклона или организовањем наградних игара који звуче сувише добро да би биле истините, и у овим ситуацијама треба посебно бити обазрив приликом остављања личних података.

Нападачи могу циљати интернет странице које корисници често посећују приликом празничних куповина и креирати лажне - по угледу на легитимне интернет странице. Најчешћи модели превара подразумевају контактирање корисника путем СМС порука, електронске поште или инстант апликација за слање порука попут WhatsApp-a i Viber-a. Такве поруке најчешће садрже одређени малициозни линк, а кликом на линк корисници би се преусмеравали на лажне сајтове где би се од њих захтевао унос личних података укључујући и податке о банковним картицама. Више о овим начинима преваре можете прочитати овде.

Национални ЦЕРТ саветује све кориснике интернета да буду обазриви када се од њих тражи да оставе личне податке и податке о банковној картици,  тако што ће претходно проверити легитимност интернет страница које посећују (увидом у адресну линију која се налази у врху интернет претраживача), као и да приликом коришћења платформи за е-трговину додатно обрате пажњу на важећу политику услова плаћања. Подаци о платној картици се уносе када је корисник у улози купца, односно када је неопходно да плати одређени производ или услугу, док за пријем уплате ови подаци нису непходни, већ је довољан број рачуна на који купац треба да уплати одређени износ продавцу.

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више