Превара на платформама за електронску тровину

22. Септембар 2021

Национални ЦЕРТ упозорава да је превара усмерена на кориснике платформи за е-трговину интензивирана у последње две недеље. Реч је о превари која је усмерена на оглашиваче којима се путем неке од апликација за комуникацију јављају наводни купци који су заинтересовани за производе које су огласили.

Kомуникација се одвија најчешће путем vibera на приметно необичном српском језику, бројеви телефона који се користе за су најчешће из иностранства, тренутно су најактуелнији украјински бројеви телефона.

Наводни купац комуникацију почиње питањем оглашивачу да ли је производ и даље доступан и да ли купопродају могу да обаве електронским путем. Тада им у своје име или у име „администратора платформе за е-трговину“ доставља линк са објашњењем да је наводни купац већ уплатио средства преко апликације и од оглашивача тражи кликне на линк који води на страницу на којој се захтева да унесе у одређена поља податке са банковне картице (број картице и CVV број) како би му се наводно извршила уплата. Понекад наводни купац од оглашивача поред ових података тражи да му достави и кодове које оглашивач добија приликом попуњавања форме за унос података. Када оглашивач унесе податке и достави кодове, лице које врши превару подиже сва расположива средства са банковног платног рачуна оглашивача, након чега прекида сваку врсту комуникације.

Национални ЦЕРТ саветује све кориснике платформи за е-трговину да добро прочитају  услове плаћања платформи које користе и обрате додатну пажњу када се од њих тражи да оставе податке о банковној картици.

Ова превара је врста фишинга, иначе најзаступљенијег сајбер напада од кога се можемо одбранити знањем. Научите како препознати фишинг  и не дозволите да будите лака мета.

Видео

Брошура

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више