Phishing кампања за кориснике поштанских услуга

9. Април 2021

Национални ЦЕРТ Републике Србије обавештава и упозорава све кориснике да је у току нова фишинг кампања која је усмерена на кориснике поштанских услуга. Корисници могу добити е-пошту са обавештењем да је пристигао пакет корисника, али да није могао бити испоручен јер није уплаћен износ од  36,14 динара за царинске трошкове. Порука стиже са лажне адресе: Поште Србије ''Postas@’’@posta.rs, са насловом: Ваш пакет није могао да буде испоручен 07.04.2021 јер није плаћена царина 36.14 РСД. У поруци е-поште се даље од корисника захтева да кликне на линк на којем пише ''Да бисте потврдили испоруку вашег пакета Кликните овде'', након чега корисник наводно добија е-пошту или СМС поруку којом се потврђује испорука пошиљке. Кликом на понуђени линк корисник се преусмерава на лажну страницу за интернет плаћање Поште Србије, у којој се захтева унос података: Број платне картице, Име и Презиме, Рок трајања, као и CVV2/CVC2 број картице. Сви подаци које корисник унесе на лажну форму могу бити злоупотребљени.

Препорука Националног ЦЕРТ-а је да сви корисници који добију овакву е-пошту, исту не отварају и да не уносе личне податке, већ да је трајно обришу.

Допуна 09.04.2021. године - Појавиле су се нове поруке е-поште које су сличног садржаја, назначен је други износ и у којима се налази нови малициозни линк https://rs-inc-posta.com/global/u/E9856/panel8956/paste-bin44/inc-serbie/iifd6/c3800/.

 

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више