Phishing кампања за клијенте банке у Србији

19. Октобар 2020

Национални ЦЕРТ обавештава све клијенте банкарских услуга да је у току малициозна phishing кампања која је, на основу расположивих информација, усмерена на једну од банака која послује на тржишту у Републици Србији.

Phishing поруке електронске поште изгледају као да се шаљу са легитимог домена банке, а садрже малициозне прилоге о девизном приливу новца који у позадини покрећу злонамерни код, чији је циљ да зарази рачунар примаоца.

На основу доступних информација обавештавамо грађане да ове поруке нису послате са сервера банке. Банка је предузела све активности у циљу блокаде ових порука ка клијентима.

На основу досадашњег искуства, овакве phishing кампање се дистрибуирају обично на неколико банака, па је препорука Националног ЦЕРТ-а свим корисницима да уколико добију овакве поруке електронске поште, буду обазриви и исте одмах избришу, а нарочито обрате пажњу да не отварају прилог, као и да обавезно провере са банком легитимитет уплата. Такође, банке обично оваква обавештења шаљу клијентима са дигиталним потписом, па је могуће верификовати идентитет пошиљаоца и пре отврања имејла.

Пример актуелне phishing поруке можете видети на следећем линку:

Banca Intesa

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више