Октобар - месец информационе безбедности

1. Октобар 2019

Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге, у чијој надлежности је и Национални ЦЕРТ (СРБ-ЦЕРТ) обележавају октобар месец, као европски и светски месец информационе безбедности, кампањом “АКТИВНО И БЕЗБЕДНО НА ИНТЕРНЕТУ“. Кампања промовише значај информационе безбедности за грађане,  државне институције, компаније из јавног и приватног сектора. Главни циљ је подизање свести целокупне јавности, промена понашања и пружање основних информација свим корисницима Интернета о томе како се заштитити док сте на Интернету. 

У склопу месеца безбедности, РАТЕЛ, као Национални ЦЕРТ, одржаће следећи низ радионица намењен различитим профилима корисника: радионица ''Унапређење мера заштите за безбедно пословање на Интернету'' која је намењена малим и средњим предузећима у Републици Србији (промоција модела Акта о безбедности), у сарадњи са Привредном комором Србије.

У партнерству са НАЛЕД-ом, уз учешће Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Канцеларије за информационе технологије и е-Управу организују се семинари за локалне самоуправе (Крагујевац, Београд, Ниш, Нови Сад).

Радионицом ''Активно и безбедно на Интернету'', која је намењена медијским кућама у Републици Србији, Национални ЦЕРТ новинаре упознаје са актуелним безбедносним ризицима на Интернету.

Према статистичким подацима Националног Церта најучесталији типови напада су и даље Phishing (у региону су актуелне фишинг кампање у банкарском сектору) и Ransomware (изнуђивачки софтвер), затим крипто-рударење, крађа и отицање личних и пословних података.

81.7%  злонамерног садржаја чини сајбер криминал (phishing, ransomware, data breach, DDoS, крипто-рударење....), 16% је сајбер шпијунажа, док по 1.2% имају сајбер ратовање и хактивизам (удруживање поводом ширења малициозног садржаја).

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више