Замена основног пара кључева DNSSEC протокола

10. Октобар 2018

Интернет корпорација за додељене називе и бројеве  (The Internet Corporation for Assigned Namesand Numbers - ICANN ) ће 11. октобра у 18:00 по локалном времену у Србији, по први пут заменити основни пар кључева који се користе у DNSSEC протоколу за потписивање главне DNS зоне.

ICANN је светска организација за управљање Интернетом,  одговорна за руковођење глобалном структуром Интернета, у коју су укључени и главни DNS сервери. DNS (Domain Name System) претвара имена рачунара и сајтова у IP адресе, а DNSSEC је безбедносно проширење DNS-а које омогућава заштиту од преусмеравања корисника на лажне сервере са злонамерним садржајима.

Фондација Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС) управља регистром назива националних Интернет домена .RS и .СРБ и Интернет инфраструктуром од посебног значаја у Републици Србији.

Крајњи корисници не треба да брину о подешавању DNS сервера, јер ће замену кључева обавити интернет провајдери који  имају активирану DNSSEC валидацију.

Детаљна објашњења у вези са заменом кључева у DNSSEC протоколу се налазе на РНИДС-овој интернет страници:

https://www.rnids.rs/новости/замена-dnssec-кључева-за-root-зону

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више