Фишинг кампања усмерена на грађане и кориснике поштанских услуга

15. Август 2024

Национални ЦЕРТ упозорава све грађане да је поново актуелна СМС фишинг кампања којом се злоупотребљава име ЈП „Пошта Србије“.

Корисницима се шаље SMS порука да им наводно пакет није могао бити испоручен због непотпуних података о адреси и да за испоруку пакета треба отворити линк из поруке и ажурирати податке о адреси.

Кликом на линк, грађани се преусмеравају на лажну интернет страницу Поште Србије, на којој се захтева унос личних података и података о платној картици. Уносом ових података на лажној интернет страници, нападачима је омогућено преузимање новца са рачуна грађана.

Повећан обим куповина услед актуелних сезонских снижења и све веће популарности апликација за електронску трговину могу довести и до пораста превара усмерених на кориснике поштанских услуга.

Препорука Националног ЦЕРТ-а је да грађани не кликћу на линкове из порука које добију од непознатих пошиљалаца, да користе званичне канале за праћење пошиљки, као и да пријаве инцидент уколико су били преварени.

Поред тога, у циљу унапређења нивоа безбедности за онлајн куповину, општа препорука корисницима je плаћање путем посебне интернет картице, које су намењене искључиво за плаћање путем интернета. На тај начин корисници ограничавају приступ средствима која су расположива на тој картици и онемогућавају нападачима да преузму средства која корисници имају на својим динарским или девизним рачунима. 

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више