Актуелна нова пирамидална интернет превара – Tagger Media

22. Март 2024

Национални ЦЕРТ Републике Србије обавештава грађане да је у току нова интернет пирамидална превара у виду атрактивних понуда која наводно омогућавају брзу зараду, у свега пар кликова и са флексибилним радним временом. Реч је о спонзорисаним огласима који се дистрибуирају путем друштвених мрежа попут Facebook-a и Instagrama, a „радни задаци“ у већини случајева подразумевају лајковање видео снимака на YouTube платформи, попуњавање одређених наруџбеница и слично. За потребе ове преваре злоупотребљава се назив легитимне платформе Tagger.

Примере спонзорисаних огласа можете видети у наставку:

  

Уколико се корисници јаве на овакав тип огласа путем апликације WhatsApp (најчешће је реч о иностраним бројевима телефона), добијају информације о условима “радног ангажовања“ и детаље о начинима извршавања радних задатака и остваривања онлајн зараде на дневном нивоу. У следећем кораку корисници се упућују на апликацију Telegram путем које добијају задатке и прослеђују слике екрана лајкованих видео снимака или других типова “радних задатака“ као потврду да су завршили посао. Ова пирамидална превара започиње са мањим износима (најчешће до 500 динара) које корисници уплаћују на жиро рачун за потребе наводне чланарине. У циљу придобијања поверења корисника на крају првог “радног дана“ исплаћује им се „дневница“ која углавном износи удвостручену вредност уложеног новца.  

Током даље комуникације корисницима се нуди могућност да „напредују“, односно да улагањем већих износа остварују и већу зараду, што им у првим круговима ове преваре најчешће и буде омогућено. За наставак даље ,,сарадње'' од корисника се захтевају веће уплате на неки од жиро рачуна. Уколико корисник постане свестан да је део интернет преваре и одлучи да повуче уложена средства, од корисника се захтева уплата од неколико стотина хиљада динара, како би добили наводни ,,код'' који им омогућава да повуку свој новац. Уколико корисници пристану и уплате тражени износ за добијање наводног ,,кода'', прекида се свака комуникација и корисници остају без уложеног новца. 

Треба имати у виду да је овакав вид превара све учесталији, а корисници до оваквих понуда најчешће долазе путем спонзорисаних огласа на друштвеним мрежама, а концепт је увек исти – брза зарада, само пар кликова, рад од куће и флексибилно радно време.

Препорука Националног ЦЕРТ-а је да корисници пре сваког улагања што детаљније испитају легитимност понуђених услова за онлајн инвестирање, али и да буду додатно опрезни са улагањима која обећавају велику и брзу зараду.

 

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више