Откривање NTLM креденцијала искоришћавањем Microsoft Outlook рањивости

16. Март 2023

Microsoft је детектовао искоришћавање рањивости CVE-2023-23397, која омогућава нападачу да украде хеш вредност NTLM лозинке за логовање на  Windows оперативни систем, уз помоћ поруке упућене на адресу жртве која користи Outlook. Нападач може украдену лозинку користити за логовање на друге повезане сервисима који користе NTLM аутентификацију.

Овом рањивошћу нису погођене Microsoft Outlook верзије које не подржавају NTLM аутентификацију (Android, iOS, macOS и O365).

Препорука Националног ЦЕРТ-а је да корисници осталих верзија Microsoft Outlook-а хитно ажурирају на најновију верзију производа и провере да ли постоје знаци искоришћавања рањивости. У случају да се открије рањивост, препоручујемо погођеним корисницима промену лозинке за све сервисе где је коришћена и да покушаје искоришћавања рањивости пријаве Националном ЦЕРТ-у.

https://msrc.microsoft.com/blog/2023/03/microsoft-mitigates-outlook-elevation-of-privilege-vulnerability/

https://microsoft.github.io/CSS-Exchange/Security/CVE-2023-23397/

https://msrc.microsoft.com/update-guide/vulnerability/CVE-2023-23397

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више